EPC voor verkoop en verhuur van vastgoed

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Onder andere in België en een aantal andere landen is dit een document dat aangeeft wat ongeveer het verbruik van energie is. Dit betreft appartementen en woningen. Als je iets huurt of koopt in Vlaanderen is het document zelfs vereist. Het document wordt opgesteld door een gecertificeerd en erkend energiedeskundige. In dit blog lees je waar het certificaat precies voor is en wanneer het verplicht is.

Wat is een EPC precies en waarom moet je een berekening maken?

Als er een woning wordt gebouwd of verhuurd is een EPC-berekening nodig. Wat is een EPC dan? Het is een certificaat dat een indicatie geeft, een berekening, van hoe zuinig het gebouw is. De Europese Unie wil het verbruik van primaire energie met een aanzienlijk percentage verminderen. Ook België doet hier in mee.

Regelgeving in België

In België is het door de overheid verplicht om een energieprestatiecertificaat te hebben bij het verkopen of verhuren van een appartement of woning. In België werd in het jaar 2008 EPC ingevoerd. Het Belgische EPC-attest geldt voor 10 jaar. Voor nieuwbouw appartementen -of woningen hoeft geen EPC te worden opgemaakt. Hiervoor dient een EPC-certificaat te worden opgesteld door een expert op het gebied van EPB. Dit mag daarna ook door als EPC-certificaat.

Wat bevat het EPC?

Het Belgische EPC-document wordt opgesteld door een energie-expert van het type A. De prijs om dit te laten doen wordt bepaald door het type appartement of woning waarvoor het wordt aangevraagd. Het certificaat bestaat uit circa 5-10 pagina’s met onder andere de volgende onderwerpen:

  • - EPC-waarde
  • - Adviezen om energie te besparen
  • - Gegevens die bedoeld zijn ter administratie

Wat is een goede EPC-waarde?

EPC is een afkorting van Energie Prestatie Certificaat. Zoals het woord al zegt, geeft dit de prestatie van een gebouw weer in de vorm van energiezuinigheid, maar in deze score gelden de waardes andersom. Als je laag scoort, scoor je in feite hoog, want hoe minder des te meer energiezuinig het gebouw is. De score verschilt per type gebouw. Denk maar aan de verschillen tussen een gezinswoning, een winkelpand/kantoorgebouw in vergelijking tot een ziekenhuis. Om dit te laten kloppen en per type te kunnen beoordelen is het bouwbesluit aangevuld met een maximale EPC-waarde dat wordt gefocust per gebouw type.

Energielabels van A+ tot F

Het belangrijkste onderdeel van de EPC is de score van de energie. Tot op de dag van vandaag krijg je nog de energiescore die het oude EPC al vermeldt. Op het nieuwe EPC krijgt je woning/gebouw een label met een score van A+ tot F. A+ is een uitstekende score, terwijl een F ondermaats is. Op die manier weet je direct dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Je kunt het systeem vergelijken met het label van elektrische toestellen. Je krijgt genoeg tips en aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

Hoe worden de berekeningen uitgevoerd?

Het EPC wordt opgesteld door een erkend Energiedeskundige Type A door middel van een EPC-keuring. Via onze website kan je snel en eenvoudig in contact komen met de juiste personen zoals EPC-deskundige GentEPC-deskundige AntwerpenEPC-deskundige Brugge... voor de opmaak van een EPC-certificaat.

Alles op een rijtje

  • - Hoeveel kost EPC? Dit hangt in hetzelfde prijscategorie rijtje als de andere;
  • - Hoe lang is het geldig? Je EPC-document is 10 jaar geldig en je hoeft geen nieuwe aan te vragen als de oude nog geldig is.
  • - Wanneer verschijnt de vernieuwde versie? Sinds 1 januari 2018 bestaat het EPC en maakt dit deel uit van de woningpas. Een woningpas is een gratis digitaal woning paspoort met alles over je woning in een handig overzicht. Hier wordt gebruik van gemaakt in België.
  • - Waar kun je je EPC laten opmaken? De EPC kan voor je worden opgesteld door een energiedeskundige type A. Online zijn er diverse lijsten te vinden met erkende energiedeskundige die je kunt benaderen om jouw EPC op te stellen. Ook heb je tools, zodat je zelf je EPC kunt berekenen.

EPC-certificaat nodig? Vraag een gratis offerte aan